Ukrainian Orthodox Church of Canada



БЛАЖЕННИЙ НАРОД, ЩО ЗНАЄ ВІН ПОКЛИК СВЯТКОВИЙ!

--------- Щасливі ми, що маємо і передання і віру на цей святковий поклик! Не так легко його видавати цими днями коли війна (наслідок жорстокости та ненависти, які тривають століттями) спустошує частину того континенту, з якого більшість із нас походимо. Ми чуємось такими безсилими бачачи картини руїн по телебаченні та в пресі. Ми вірно й зрозуміло відчуваємо, що так не мало б бути. Такі ж надії пробудила весна, упадок комуністичної імперії. Чому ж після такої весни ще не прийшло літо справедливости та спокою? Чому ж далі так багато терпіння, болю та вигуків розпуки? ----------

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Знову й знову лунає цей радісний поклик у ці світлі дні Христового Преславного Воскресення - Пасхи, переходу від смерти до життя. Він Своєю смертю на Хресті переміг смерть! Вже більше немає мертвих! Усі живі в Бозі - в Джерелі всього життя!

Щасливі ми, що маємо і передання і віру на цей святковий поклик! Не так легко його видавати цими днями коли війна (наслідок жорстокости та ненависти, які тривають століттями) спустошує частину того континенту, з якого більшість із нас походимо. Ми чуємось такими безсилими бачачи картини руїн по телебаченні та в пресі. Ми вірно й зрозуміло відчуваємо, що так не мало б бути. Такі ж надії пробудила весна, упадок комуністичної імперії. Чому ж після такої весни ще не прийшло літо справедливости та спокою? Чому ж далі так багато терпіння, болю та вигуків розпуки?

Ми віримо, що Бог Всемогутній, отож до Нього й звертаємо свої скарги. Чи чує Він їх? Чому ж не робить Він нічого, щоб покласти край цим жахам? Чому, Господи? Це - оклик, який лунає по сторінках псальмів. Це й оклик,якого ми недавно чули з Хреста, від Розп'ятого на ньому.

Але ж і інший оклик чули ми з Хреста також - оклик переможний: "Завершилось!" Так, усе завершилось! Ісус помер. Він обняв цього ворога, що зараз танцює в Європі та в інших зболілих місцях по світі. І обнявши його Він знищив його. Чи краще Він перетворив його. Перед Ним ми не могли знайти гідного значіння терпінь людського роду та всього створення. Після ж Розп'яття ми можемо дивитися на все страждання, як частину Його страждань - страждань, які завершились неочікуваною перемогою - Воскресінням!

Псальмопівець написав: "Блаженний народ, що знає він поклик святковий,-Господи, вони ходять у світлі обличчя Твого! Радіють вони цілий день Твоїм Іменням, і підвищуються Твоєю справедливістю, бо окраса їхньої сили - то Ти" (Псалом 88:16-18). Що це за поклик святковий? Ясна річ: ми його знову віднайшли сьогодні. Він - ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Ми в Розп'яттю й Воскресінню Ісуса ясно побачили Лице Боже! Бог страждає з нами і з нами встає! Ми страждаємо і встаємо з Ним! Нарешті - справедливість і підстава радости! А двері до цього відкриває нам ВІРА! Наша віра походить від нашої традиції, яка дала її середник дійти до нас. Але ця віра також походить від Духа Святого, якого послав нам Господь Ісус від Отця Свого після Його Вознесіння.

Слава Богу, що відкрив нам ці двері. Якщо в нас не вистарчає віри, не стримуймось через це - все одно долучімось до цього поклику святкового. Бо ж ось причина, чому блаженний народ, що знає його: Бог же пробуває в цьому поклику. Викликуймо з надією, зі смиренням, незламно. Будьмо послушні спразі, як нас заставляє шукати за добром, істиною та справедливістю. Викликуймо ще сильніше: Христос Воскрес! Дивіться, як вороги: страх, розпач, ненависть зникають від нього, як туман зникає від сонечка, що встає щоранку - навіть і тоді, коли ми його через хмари не бачимо. Христос воістину Воскрес! Розп'ятий таки переміг!

V. Rev. Ihor George Kutash