Ukrainian Orthodox Church of Canada



БЛАГОСЛОВЛЯЙТЕ ТИХ, ХТО ВАС ПЕРЕСЛВІДУВЄ.

Чи не вимагає від нас Бог неможливого? Чи може Він хоче, щоб ми були такі раби, які приймають всякі наруги без нарікань і не стараються нічого змінити на краще? Але ні! Не може бути, щоб Той, що все створив "дуже добрим", як ми читаємо в розповіді про створення світу в Книзі Буття, міг би бути якоюсь потворою-садистом, який показав би і запросив би нас на блага, які назавжди мали б бути для нас недоступними. Краса цього світу говорить нам про Бога, який добрий, щедрий та справедливий.

Але як пояснити цю заповідь Павла в сьогоднішньому Апостолі - заповідь, яка переповідає слова Самого Господа Ісуса в Нагорній проповіді: "Благословляйте тих, що вас переслідують; благословляйте а не проклинайте" (Romans 12:14)?

Ми можемо знайти вказівку із постави Ісуса до Пилата, коли цей земний князь сказав Йому, що Він мав владу відпустити Його і владу розп'ясти Його. Господь відповів Пилатові: "Не мав би Ти надо Мною ніякої влади, якби не було тобі дано згори" (Івана 19:10-11). Господь сприймав справи так, що без огляду на добрі чи злі наміри тих, які діяли в цій драмі Його життя та служіння на землі, вся влада дійсно походила від Його Отця Небесного.

А Він вірив у Свого Отця. Він Його любив і довіряв Йому. Він був впевнений в тому, що все, на що тільки дозволить Отець доведе обов'язково до добра - і то такого прекрасного, що ніхто крім Самого Отця не зміг би його навіть уявити. Отож Його віра дала Ісусові силу прийняти кожний виклик, кожний іспит, кожне випробовування.

А яке добро Він осягнув? Більше чим хтонебудь міг би був собі уявити! Смерть - переможена! Бог і людство - примирені в досконалому союзі навіки. Рай - відкритий для всіх. Вся влада дана Ісусові Отцем Небесним. Мрії пророків і всіх, що страждали - більш чим сповнені!

Але для того, щоб побачити цю перемогу треба вірити. А справжня віра не приходить без викликів. Отож ми повинні сприймати кожну нагоду вживати свою віру енергією тих, які сповнюють свої мрії. А як щодо тих, які приносять нам ті виклики переслідуючи нас? Ну, їх ми повинні благословяти! Вони - анголи, які віддають нам особливу прислугу, без якої ми ніколи не осягнули своєї цілі!

Коли ми благословляємо тих, хто нас переслідує то ми знаходимо особливу енергію, яка окрилює нас подолати всі випробовування і дальше поступати до нашої цілі: життя Божих дітей, в єдності з Ісусом та з Отцем Небесним - у вічній радості; у безмежній любові, повної захоплення та солодощі; в раю, якого ніхто не зможе ніколи нас позбавити.

V. Rev. Ihor Kutash