Ukrainian Orthodox Church of Canada



СВОЄЇ ПОРИ

Боб Гарві пише в журналі "Orthodox Way" (лютий 1999, як подано в Віснику 31-го травня 1999, ст. 3): "Двадцяте століття це доба мучеників". Він каже, що від 1900 р. більше ніж 35 мільйонів християн постраждали за свою віру. Це щонайменше половина всіх християн замучених від народження Церкви приблизно в р. 33-му.

Св. Ап. Павло подає добру звістку в сьогоднішньому Апостолі: "Христос, коли ми були ще недужі, Своєї пори помер за нечистивих" (Римлян 5:6).

Завважте вислів "Своєї пори". Ми наче б то живемо в закритій системі. Ми обмежені простором - ми не можемо бути більш ніж в одному місці на раз. А також ми обмежені часом - ми живемо в певній порі.

Та ми, здається, справді не свідомі того, чим час є насправді. Багато хто думає постійно про минуле з носталгією або з жалем. Або думають про майбутнє з надією, що тоді буде краще, або зі страхом про те, що воно принесе. Але жити в часі в цей спосіб це жити в ілюзії. Ми повинні наставляти себе жити в сучасному часі! Ми мусимо зосереджувати свою увагу і бути чуйним на те, що навколо нас відбувається зараз і тут же.

Ісусове навчання виявляє нам Бога, що є Володарем простору й часу. Він усе бачить, усе знає, усе творить і все приготовляє. Він знав кожного з нас ще перед тим, як ми стали існувати - навіть перед створенням самого часу. Бог не обмежений часом. Це ж Він його творить!

Пробуваючи в Бозі (в Отцю, Сину та Святому Дусі), ми живемо зараз же в вічності, і нас стихія часу не торкає. Але, ясна річ, ми також живемо у струї проминаючого часу. Ось чому для того, щоб нас спасти та пробудити, Бог Син, Друга Особа Пресвятої Тройці, втілився, тобто став людиною і Себе підкорив стихіям часу та простору.

Ця подія найважливіша в історії космосу. Бог привів до того, за висловом Ап. Павла, "Своєї пори", тобто точно в ту хвилину, яка для цього була приготовлена. Все, що до неї сталося було підготовкою, а все, що сталося й стається після неї це розгорнення її наслідків. Ось так ми християни дивимося на час.

І це відноситься до всього в нашому житті. Ми - свобідні. Ми маємо робити рішення; творити добрі діла; говорити слушні слова; роздумувати над гарними мислями. Але будьмо певними також, що Бог держить нас і, що Своєї пори зробить усе, що від Нього залежить для нашого добра, нашого спасіння та щастя - та спасіння вселенної.

Слава нашому Богу, Владиці часу та простору - та всього, що є та що буде! Амінь.

V. Rev. Ihor Kutash