Ukrainian Orthodox Church of Canada



ДАВ ВЛАДУ СТАТИ ДІТЬМИ БОЖИМИ!

Учудове таїнственне сузірря Пасхи проголошуємо Євангелію від Івана. Вона нам подає чудові відкриття про те, чим для нас є Христове Воскресення. Вона показує зв'язок між нашою волею, вірою та Божою силою.

Св. Євангелист Іван заявляє, що всі, котрі прийняли Христа й увірували в ім'я Його від Нього одержали владу стати дітьми Божими (Івана 1:12). А що це таке: стати дитиною Божою? Це - стати подібним до Бога! Діти стають подібними до своїх батьків, зокрема якщо вони їх люблять та поважають. Що це таке для людини стати подібною до Бога? Відповідь знаходимо в тому, Ким є Ісуса Христос.

Ісус - Мужчина сильний але й ніжний. Він надзвичайно ласкавий але також рішучий і безкопромісовий проти зла. Він - Людина любові та істини. У Нього безмежне милосердя та співчутливість; Він звільнює людей від усього того, що перешкоджає їм стати тим, для чого Бог їх створив. Сам абсолютно чистий від зла.

Ось такою людиною стає й дитина Божа. Ось такими ми покликані бути. Чи такі ми? Говорячи чесно ми повинні сказати, що ні. Але ми можемо стати такими! Ісус дає владу для цього - усім, тим хто дійсно вірує та вповає на Нього. Чи ж дійсно так просто воно? Так! Воно разом і так просто і так складно.

Від нас вимагається зусилля: вірити! Говорімо чесно - у світі багато такого, що утруднює віру. Навіть у нас самих є щось таки, що час від часу бунтується проти віри. Дехто зовсім здається і стає циніком. Якщо ми хочемо одержати Божу силу стати Його дітьми, то ми мусимо ще раз і ще раз рішати: ВІРИТИ! Потрібно послідовного зусилля нашої волі - не раз і не два, а безліч разів.

Кожного разу коли ми переходимо випробовування ми маємо смиренно з молитвою вдаватися до Господа Ісуса по ту мудрість і силу, яких Він нам пообіцяв. Та добра вістка, яку стверджують мільйони вірних впродовж віків така: Він дійсно допомагає нам. Це - поміч, яка завжди вистарчальна. Він її посилає нам щодня, щогодини, щохвилини. Не піддаваймось розпуці через те, що це процес, котрий триває так довго. Немає нічого дивного в тому, що нас часами тягне - дуже! - до неправди та невірности. Але й нормальним є для тих, що стають дітьми Божими, боротися проти цих спокус і далі таки намагатися разом з нашими братами й сестрами проявляти в собі властивості Отця Небесного.

На останку процес цей таки принесе вирішальні й тривалі наслідки (постійно ж бувають корисні наслідки таких зусиль). Одного дня наша планета цілком ублаготвориться проявленням усіх Божих дітей. І вони - тобто й ми - житимемо в радості вічній та любові зо всіма нашими братами й сестрами та зі Спасителем, Якому ми послужили вірно й чесночистим та смиренним серцем. Так і буде!

V. Rev. Ihor Kutash