Ukrainian Orthodox Church of Canada



МАГІЧНІ СЛОВА

20-та Неділя по П'ятдесятниці

По всьому світі мабуть існує віра в магічні слова. Приклад цього пригадую з дитинства. Коли ходили в лісі не можна було згадувати слово "ведмідь" (у нас воно виходило "медвідь"), а казали "вуйко". Уважали, що якщо згадаємо слово то воно якось викличе носителя тієї назви, а його небезпечно зустрічати поза зоопарком. Подібно до цього, того супротивного духа, що протиставляється і Богу і нам називали іншим варіянтом повищого слова подібного до "дядька". Його теж не бажали викликати чи зустрічати.

Відомо зі Святого Письма а, що так відносилися і до Бога. Його так боялися, що не тільки ніколи не згадували ім'я, якого Він подав Мойсеєві - "Ягве", але навіть коли зустрічали чотири букви, які творили це ім'я то їх читали, як "Адонай", тобто Господь, щоб таки це страшне ім'я не вимовляти. Уважали, що грішній людині небезпечно викликати Бога, бо від цієї зустрічі вона помре! Одного разу, коли Господь Ісус сказав був Своїм землякам, що "перед тим, як Авраам був - Я є", тобто вжив оце Боже ім'я (бо ж це ж і є значіння імені, чи радше дієслова "Ягве" - Я Є), то хотіли його вкаменувати.

Сьогодні ми зовсім інакше підходимо до Божого імені. Ми так вигідно чуємося по відношенні до Бога, що навіть, бувало, призивали Його за свідка, щоб підтвердити, що кажемо правду вживаючи слово "Їй-Богу!" (Цього не треба робити - слід завжди говорити правду без цього; сама ж правда мала б бути переконливою). Наше поняття про Бога змінив Сам Ісус! Він же вчив молитися: "Отче наш", наставляючи нас називати Бога Батьком, Татом, Татусем - бо ж це є значіння слова арамейського "Абба", якого Він вживав в оригіналі. Господь Ісус показав цим, що грішна людина не повинна боятися зустрічі з Богом - бо ж Він милосердний та безмежно любить її. Тільки треба молитися, щиро, як дитина: "Прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим".

А найбільш чарівну силу, коли його вимовляти з вірою, з любов'ю та смиренністю, має саме Святе Ім'я Господа нашого. Слово ІСУС, що означає "Бог спасає" має силу відганяти зло, а відкривати двері до всього добра для душі й для тіла. Тому монахи багато разів денно моляться Ісусовою молитвою: "Господи, Ісусе Христе, Сину Божий помилуй мене, грішного", або подібну версію цієї молитви. Навіть носять чотки на руці, щоб пригадати собі про потребу вживати цю молитву регулярно та послідовно.

Упевнившись про ласку Господню, почувши про воскресіння єдиного сина наїнської вдови в сьогоднішній Євангелії (Луки 7:11-17), молімось і ми цим ім'ям і наповнюймо свою душу та своє серце благородністю, яку приносить і яку від Свого Отця Небесного проявляє нам Господь.

V. Rev. Ihor George Kutash